Odkamienianie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym

Dbaj o ekspres, by zachować smak kawy na dłużej

Prawie w każdym domu znajdzie się osoba, która codziennie wypija choć jedną filiżankę kawy. Często rozpoczynamy nią dzień, delektujemy się nią i chcemy czuć jej smak jak najdłużej. Niezwykle popularne w ostatnim czasie stały się ekspresy do kawy, z których chętnie korzystamy nie tylko w domu, ale także w pracy czy w innych miejscach. Warto jednak wiedzieć, że nie wystarczy zakupić ekspres, by wszystko działało – należy też o niego regularnie dbać. Warto sprawdzić ranking ekspresów przelewowych – to one są mocno narażone na kamień.

Po co usuwamy kamień z ekspresu?

Regularne pozbywanie się kamienia z ekspresu do kawy to skuteczny zabieg, który wydłuża życie urządzenia, a przy okazji pozwala kawie na zachowanie jej prawidłowego smaku. Szukasz powodów, dla których warto postarać się o odkamienianie ekspresu? Oto one:

  • Lepsza wydajność,
  • Ograniczone wydatki związane z naprawą sprzętu,
  • Wydłużenie okresu eksploatacji urządzenia,
  • Udoskonalenie smaku kawy każdego rodzaju,
  • Zmniejszenie poziomu hałasu podczas pracy,
  • Minimalizowanie powstawania zatorów,
  • Gwarancja utrzymania prawidłowej temperatury napoju.

Usuwanie kamienia – jak pozbyć się niechcianego towarzysza?

Producenci ekspresów jak i właściciele najbardziej popularnych marek chemii do czyszczenia proponują specjalne płyny do odkamieniania ekspresów, jednak zanim pokusimy się o zakup jednego z nich, warto wypróbować domowych sposobów na pozbycie się kamienia z naszego sprzętu.

Pierwszy sposób to odkamienianie ekspresu kwaskiem cytrynowym. Jest to bardzo prosty proces. Do pojemnika z wodą wystarczy wsypać dwie łyżeczki kwasku i zaparzyć. Następnie należy dokładnie wypłukać pojemnik i zaparzyć samą wodę, już bez dodatku kwasku. I gotowe! Proces czyszczenia zakończony, a ekspres lśni jak nowy!

Drugą propozycją jest czyszczenie ekspresu sodą oczyszczoną. W tym przypadku do pojemnika wlewamy wodę i wsypujemy ok. ¼ szklanki sody oczyszczonej. Po rozpuszczeniu sody uruchamiamy ekspres i czekamy, aż cała woda zostanie wykorzystana. Później postępujemy podobnie, jak w przypadku kwasy cytrynowego, czyli płuczemy pojemnik na wodę i jeszcze raz uruchamiamy zaparzacz, ale już bez sody.