Jakie mleko do ekspresu?

Czyli parę słów o wyborze odpowiedniego mleka do kawy z ekspresu

Ile miłośników kawy na świecie, tyle sposobów przygotowywania tego jakże popularnego napoju oraz dostosowanych do indywidualnych preferencji składników go tworzących. W końcu nie samym espresso człowiek żyje, delikatna i puszysta mleczka pianka to element, którym od czasu do czasu nie pogardzi nawet zagorzały adept intensywnych w smaku doznań. Dowiedz się czym kierować się przy wyborze odpowiedniego mleka, aby móc w pełni korzystać z uroków picia kawy.

  1. Jakie mleko wybrać do kawy z ekspresu?
  2. Rodzaj kawy a mleko.
  3. Metody spieniania w zależności od rodzaju posiadanego ekspresu.

Cechy charakterystyczne mleka idealnego do kawy

Wydawać by się mogło, że w procesie przygotowywania kawy, zwłaszcza będąc w posiadaniu nowoczesnego ekspresu, najprostszym elementem będzie wybór mleka, które pozwoli osiągnąć aksamitną, puszystą piankę wieńczącą nasz napój. Nic bardziej mylnego, bowiem nie każde mleko zagwarantuje nam osiągnięcie oczekiwanych rezultatów. W przypadku korzystania z ekspresu, a nie parzenia ręcznego, najlepiej sprawdzi się mleko krowie, o zawartości tłuszczu około 4%, które jest najbardziej uniwersalnym i intuicyjnym wyborem.  Kluczowa jest zwartość białka, często mylonego z tłuszczem właśnie, bo choć składniki te są ze sobą powiązane, to jednak pierwszy z nich definiuje kremowość i łatwość spieniania.

Bezwzględnie też trzeba zadbać o temperaturę mleka, powinno ono być zimne, wyjęte prosto z lodówki, najlepiej przechowywane w specjalnych karafkach, które zachowają jego świeżość. W przeciwnym wypadku kawa zyska posmak goryczy, a sama pianka stanie się „sucha”.

Kawa Latte - z mega pianką z ekspresu
Kawa Latte – z mega pianką z ekspresu

Jaka kawa, takie mleko

W zależności od tego, jaki rodzaj napoju chcemy przygotować, musimy mieć na względzie rodzaj mleka, które stworzy piankową warstwę. W przypadku pioniera wśród kaw z mleczną pianką, czyli kawy latte sytuacja jest paradoksalnie najprostsza, mleko powinno spełniać klasyczne kryteria spieniania, a przy zachowaniu odpowiednich proporcji, to jest 1:3 (kawa do mleka), możemy mieć pewność, że napar wyjdzie wyborny. Obecnie coraz popularniejsza staje się praktyka używania napojów roślinnych, które mają za zadanie zastąpić klasyczne mleko pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście nowoczesne technologie stosowane w ekspresach nie wykluczają takiej możliwości i pozwalają na stworzenie kawy z mleczną warstwą także dla osób na diecie wegańskiej, chcących zadbać o linię, czy alergików pokarmowych, na przykład z nietolerancją laktozy.

Co do cappucino czy chociażby popularnego flat white, zasady są podobne, należy jednak większą uwagę przyłożyć do odpowiednich proporcji odmierzanych już w mililitrach, które pozwolą na zachowanie idealnej równowagi między składnikami oraz ich wyważenie.

Kawa z Ekspresu do kawy
Kawa z Ekspresu do kawy

Sposób spieniania a ekspres do kawy

Cała procedura tworzenia mlecznej pianki może się diametralnie różnić w zależności od posiadanego ekspresu, którego wybór stanowi dla potencjalnych klientów niemałe wyzwanie. Jeśli decydujemy się na ekspres automatyczny, tzw. ciśnieniowy, to za pomocą jednego kliknięcia będziemy w stanie wyczarować wymarzony napój, posiadając jedynie wcześniej schłodzone mleko, najlepiej o zawartości tłuszczu wynoszącej od 3 do 4%. Samodzielne spienianie mleka za pomocą ekspresu ze specjalną dyszą wymaga większego zachodu, ważny jest bowiem nawet dzbanek, w którym będziemy przeprowadzać owy proces, a dokładniej jego zwężający się dziubek. Warto zadbać także o odpowiedni, niegwałtowny wzrost temperatury mleka podczas spieniania. Sprawdźmy ranking ekspresów do kawy przygotowany przez naszą redakcję.

Jak widać wybór mleka do kawy, zwłaszcza tej tworzonej przy pomocy ekspresu, pełni większą rolę w osiągnięciu wymarzonego naparu, niż można by przypuszczać, dlatego nie należy go lekceważyć.